Visuele geschiedenis

In de gebouwde omgeving is de geschiedenis met al zijn verwarrende indrukken voortdurend aanwezig. Een oude muur, een gevelsteen, bouwstijlen en materiaalgebruik, neonreclames en uithangborden. De geschiedenis dringt zich op en niemand lijkt er nog oog voor te hebben. In de jas van "toerist" leren we soms weer even kijken.

On the fisherman III, 2001 Geschiedenis wordt zichtbaar gemaakt

In de landelijke omgeving ligt de geschiedenis er vaak overzichtelijker bij. Maar ook hier zien we niets meer. Voortsnellend naar volgende bestemmingen, zelfs als toerist, vergeten we te kijken en te interpreteren.

Hans Landsaat kijkt en leert ons kijken. Hij verkondigt ook een methodiek: "Achterwaarts reizen".

Het overgrote deel van zijn oeuvre, tekeningen, schilderijen en zeefdrukken, vindt inspiratie in het landschap, soms in de stad en tegenwoordig ook op het water.

Hij confronteert ons met bruggen, kanalen, grenzen en overgangen, rotsformaties en uiteinden van spoorlijnen, lichamen, bloedsporen en olievaten. Dit alles in een nieuwe ordening en met een eigen poëzie.

Hans Landsaat is een beoefenaar van de "visuele geschiedenis", een geschiedkundige met een eigen handschrift. Je kunt geschiedenis zien.

John Loose
Directeur van de Stichting Beeldende Kunst, Amsterdam

Amsterdam, 2002

Inleiding catalogus bij de tentoonstelling in de Konsthallen i Hishult, Zweden, maart-mei 2002